2012. március 25., vasárnap

Karamell kurzus beszámoló

Szenzációs napokon vagyok túl. Némó járt Komáromban nálam, hogy megtartsuk a kombinált karamell kurzust.
Kombinált, mert én is bevezettem a jelentkezőket egy kicsit az airbrush világába amellett, hogy mindenki csodás karamell díszeket, virágokat készített.

Soha nem voltam még Némó kurzusán, így nekem külön öröm volt, hogy házhoz jött. :)


első nap még csak egyszerűbb dolgokat kreáltunk...
 a többiek csodás virágai, díszei:




és amivel én szenvedtem...

anyósom és apósom 40.(!!!) házassági évfordulójára egy tortával készültem, amit karamell virágokkal díszítettem. A torta és karamell blog Józsi féle csodálatos!!! virágok inspiráltak. (lécci ne hasonlítsa össze senki az ő virágaival, hiszen nekem ez volt az első életemben..)

és a második napon sem tébláboltunk:

ez volt az egyik kedvencem...

Némó hattyúja

és amit én összehoztam egy rég elkészített tragantra:
Nagyon boldog vagyok, hogy én is részt vehettem ezen az eseményen, és tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodhattam. Köszi Némó! :)

2012. március 21., szerda

THOMAS TORTA KÉSZÍTÉSE

Sok kisgyerek kedvence a Thomas mese. Én személy szerint oltári bénának tartom, de mikor kisebb volt a gyerek nálunk, ő is szerette nézni.
Így nem meglepő, hogy sok kisgyerek álma, hogy a kedvenc meséje legyen a tortáján.
Ebben próbálok most kis segítségre lenni.

Először is sütöttem egy 16 szeletes piskótát, majd betöltöttem krémmel. Míg a hűtőben dermedt, elkészítettem a figurákat a tortához.

Marcipánt és Unidec-et használtam. (az unidec egy marcipán helyettesítő massza, sokkal olcsóbb, de mégis finom)
Ne kérdezzétek, miért használtam keverve, talán volt még itthon már begyúrt szín, azért.
Amúgy a marcipánt figurákhoz sokkal jobb.


 Az első dolog, hogy színezzük be a marcipánt. A színezést érdemes Wilton gél étel festékkel begyúrni, különben a folyékony étel festéktől annyira meglágyul a marcipán, hogy használhatatlan lesz.







A piros színű marcipánt tégla test alakúra formáljuk és késsel egyenesre vágjuk a széleit.
 A kék színből is készítünk egy kockát, de ez már kisebb legyen.
Benedvesítjük a piros marcipánnak azt a végét, ahova a kék kockát helyezzük. Vízzel tudjuk az elemeket egymáshoz ragasztani.
 Henger alakú rudat formálunk, a piros tetejére helyezzük (ezt is kis vízzel), majd a feketéből egy picikét ráragasztunk az elejére. Hagyjunk kis helyet a fejnek is az elején.
 Egy kisebb szürke hengert tapasztunk a mozdonyunk elejéhez.
 amire két kis fekete csíkot helyezünk..
 Az ujjunkkal nyomjuk egy picikét be, hogy legyen hely a fejnek.
így néz ki eddig Thomas... (tudom, tudom, nem nagyon hasonlít... :))







 Most következik a fej... egy pici golyóból indulunk ki. Lehet szürkébb, mint nekem, mert eredetileg szürke a színe.
 Készítsük el a pofiját és az orrát...
 majd marcipán mintázóval mosolygó szájat... de ezt lehet egy fogvájóval is, ha nincs mintázó készletünk.
 Az Unidec hófehér, ezért a szemeknél pl azt használtam. kis golyó a fekete pupilláknak és felragasztjuk a szemöldökét... egész pofás... :)
rakjuk a helyére a fejet... oké... tudom, hogy egy kicsit csálé, de igazítsunk rajta egy kicsit... (elég nehéz így miniben nagyon jót... főleg, hogy fotózom is közben)---jó kifogás... :)

3 kis csíkot vágunk a piros színből, és a tetejére helyezzük.
 Ezután következik egy fekete tető a kék kockára, és a kis kék kémény.
 következnek a kerekek...
egy hengerből egyelő nagyságú szeleteket vágunk, majd a kezünk közt golyót formázunk, és a végén az oldalához tapasztjuk.
 Ne feledkezzünk meg az apró részletekről sem, mint a kis fekete kémény és az elején két pici pötty... a kerekek mintázatát fogvájóval mélyíthetjük.
nagyjából kész a figura...

Most pedig következzen a torta:
Egy érdekes formájú emeletes tortát mutatok, amihez nem kell külön két piskótát sütni, elég egyből elkészíteni.
A hűtőből kivéve egy éles késsel levágunk egy jókora darabot. Ez kerül majd a tetejére. Vigyázzunk, nehogy túl kis szelet legyen, hiszen akkor eldől majd.

Kenjük körbe mindkét tortát vakrémmel, és dermesszük ki a hűtőben (leggyorsabb pár percre mélyhűtőbe tenni).

Ha nincs otthon airbrush (festék szóró) készülék (miért is lenne minden háztartásban), akkor gyúrjuk be előre a kék illetve zöld színeket, amivel bevonjuk a tortát.

Én azért szeretem nagyon a festék szórómat, mert nem kell a begyúrással bajlódnom, elég, ha fehér masszával beburkolom a tortát, majd pár perc alatt színt adok nekik.

A hűtőből kivéve mindkét tortát burkoljuk külön-külön. A kisebbiket kékkel, mert az lesz az égbolt, a nagyobbikat zölddel, ami a föld lesz.
Ezután helyezzük a nagyobb torta tetejére a kisebbet.

Az apró részletek már csak rajtunk múlnak. A díszítést most én egy kedves blogger társamtól loptam, akinek nagyon szeretem a munkáit, Pixie Pie.

A két szint közötti esetleges hibákat különböző fákkal, egyebekkel el lehet tüntetni.
És íme a végeredmény:

2012. március 16., péntek

CUKRÁSZ OKJ TANFOLYAM / Cukrász lettem

Örömmel közlöm, hogy végre cukrász lettem! hivatalosan is! :)))

Sokan kérdeztétek, hogyan működik ez az egész stb.
Nos, nem volt azért egyszerű, megmondom őszintén. :)


2011 januárjában kezdtem tanulni az Oktatóház Kft-nél. 2012. március 14-én végeztem el és kaptam meg az bizonyítványomat.
Volt lehetőség részletfizetésre. Én azt választottam, hiszen 12 x 16,150 Ft-ot kifizetni kicsit könnyebb volt, mint egyszerre  a teljes összeget. Mivel kismama voltam akkor még, vagyis GYES-en voltam, kaptam kedvezményt is.

A gyakorlati részt magunknak kellett megoldanunk, tehát mindenki magának kellett keresni egy cukrászdát, ahol felnőtt oktatásban résztvevő tanulóként dolgozhatott. Mondhatom, majdnem ez volt a legnehezebb az egészben. Hiszen kevés cukrászda fogad be tanulókat, hiszen benne van a kockázat, hogy béna vagyok, és többet ártok, mint használok.
Szerencsém volt és egy kisebb cukrászdában elhelyezkedtem, ahol teljesítettem a gyakorlatot.

A sok tévhit, hogy fizetni kell a gyakorlati helyért mind nem igaz. (azért hívják tévhitnek) A gyakorlati hely nem fizet a tanuló (felnőtt oktatásban részt vevő) után semmilyen járulékot, viszont ingyen munkaerő.

Közös gyakorlat a suliban nem volt, amit hiányoltam, hiszen egy-egy szintvizsgán nagyon sokat tanultunk mindannyian.

A gyakorlati vizsgák Barbara közreműködésével tökéletesen jó hangulatban teltek. Bármikor szívesen eltöltenék ott bármennyi időt. Azt a cukrász szakmát képviseli, ami nekem nagyon tetszik, igazi profi!


Szilvi diabetikus túrós tortája
A gyakorlati vizsgák 2 részben zajlottak és 2csoportra lett osztva az osztály.

Réka gesztenyés tortája

Dia kakaós csigát készít



Szilvi és Dóri

sül a mákos rétes

Réka és a túrós táskák... :)

ezt én készítettem. stefánia torta
ezek is az én műveim.. briósok
és a nagy vizsga díszmunkái:
Dóri tortája

Szilvi tortája

Réka tortája

Dia tortája

és ez pedig Kricky tortája... :)
Az elméleti résztől nagyon féltem. Nem vagyok abban igazán jó. :(
végül csak összehoztuk.
És igazán büszke vagyok az eredményeimre. És végre kezemben tarthatom a cukrász bizonyítványomat!
és egy kis kép a cukrászként végzett csapatunkról:
Köszönöm mindenkinek a biztatást, asok-sok kedves kommentet itt a blogban és a facebook-on is!!!

Most már semmi nem állíthat meg, hogy valóra váljanak az álmaim!!!!