2014. január 25., szombat

Kalocsai torta fázisfotókkal


A kalocsai tortákat már nagyon sokan megalkották. Sok mindenki kedvencének mondható az úgynevezett hímzés-utánzása marcipánból, vagy cukormasszából.

Ugye nem én találtam fel a "spanyol viaszt", nem én készítettem az első ilyen tortát, de én magam is szeretem megalkotni, ha erre van igény.

Elsőként talán Bán Mártikánál láttam hasonlót, és nagyon sok mindenki (aki nem nagyon hangoztatja, még az is) tőle kért segítséget a kalocsai tortájához. Azt szeretem M@rti blogjában, hogy mindig a történetek mélyére néz, utána olvas, és ezt meg is osztja az emberekkel.

Bejegyzéseit és a képeket megtekinthetitek IDE kattintva.

Láthattunk már csodás munkákat, mint például Kiss Ibolyka munkáit, ő például nagylelkűen felajánlott az előző évben a blog születésnapomon egy ilyen csodát.
Kép: http://krickykonyhaja.blogspot.hu/2013/01/a-beszamolo-blog-szuletesnap-es.html

Dee Hamori külföldön díjat is nyert a kalocsai mintás tortájával, de én is készítettem már kézzel festett, "büngyörgetős" verziót is.

kézzel festett tortám



Képeim megtekinthetők :ITT  és ITT.
 És még sorolhatnám...

Szóval ha csak a google-ba beírjuk hogy: kalocsai torta, egy rakás ilyet dob ki a net.

Az én verziómat most megmutatom nektek, hogy könnyebb legyen néhányótoknak elkészíteni a hasonló tortát.

Internetről leszedtem egy mintát a terítőnek:
 Kinyomtattam kétszer. Egyszer színén, másik pedig a tükörképe.


Előkészülünk.  VBegyúrjuk a K2 tortaburkoló cukormasszát.
A fehéret használjuk a terítő alapjául.

 A tükörképes nyomtatást átrajzoljuk:

 Majd óvatosan ráfordítjuk a kinyújtott fehér tortaburkolóra, ami a terítő alapja.
 A minta csakúgy látszik, mint mikor a kalocsai mintás terítőket hímzés előtt berajzolják az asszonyok. Így könnyebb a munka.

A megfestett K2 tortaburkolókat színenként a kezünkkel megformázzuk, és picike vízzel ragasztjuk a felületre.

 A virágok közti "indákat" ecsettel festhetjük meg.
 Az elkészült mintát célszerű sütőpapíron tartani, így sokkal kevesebb az esély arra, hogy letapadjon. Tegyük egy kis időre hűtőbe.
 Végül a tortán így mutat:



Köszönöm, hogy elolvastátok! (azt pedig különösen, ha meg is osztjátok)

2014. január 13., hétfő

Airbrush techinka alkalmazása extrém tortára


Mint ahogy azt már sok olvasóm megfigyelhette, nem vagyok egészen normális. Bár ki mit hisz, vagy esetleg gondol normálisnak. Nem biztos, hogy az a normális, amit elvárunk a nagy átlagtól.

Egy azonban biztos. Hétköznapinak egyáltalán nem nevezhetőek a tortáim.

Készülök gőzerővel egy versenyre, így ma gyakoroltam az airbrush technikát, amit ugye ételfestékkel szoktam megtölteni, és így viszek különleges hatást a torta felületére.

Be is leshettek a kulisszák mögé, hogyan is készült ez a torta.

Szeretem megosztani ezeket az apró kis mozzanatokat, mert annak idején engem nagyon érdekelt volna, hogyan készül egy-egy torta.

Amúgy a faragással, formázással és az festékszóróval együtt mindössze 4 órámba tellett elkészítenem ezt a tortát. Úgy hiszem, még így is akadna rajta mit formálni, hiszen minél aprólékosabb valami, annál élethűbb.




jöhetnek a fogak...

Én, és a barátom, Ernő. :)


2014. január 4., szombat

Kricky a médiában /megjelenés a Borsban és a 24 órában

Ma reggel megjelent rólam egy 1 oldalas cikk a BORS-ban! :) Még aki szeretné, a mai napon be tudja szerezni... :)

A 2014 már jól kezdődik! :)

Még karácsony előtt készített velem Hajnal Dóra a 24 óra újságba egy kis interjút, amit itt olvashattok:
http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/egy-igazi-cukraszmuvesz-531227

Megjelenés után az új év első napjaiban kaptam egy telefont. A Bors online-tól keresett meg egy férfi, hogy olvasta a 24 órát, ezért szeretnének beszélgetni velem és küldjek pár képet a munkáimról.

Elképesztő, hogyan vonzza egyik cikk a másikat! :) Én meg csak öröm mámorban úszom! 

Íme a cikk a Borsban:
Amit a Bors kifelejtett: Fotó Koltai Róberttel: Schneider Tamás

És a cikk itt olvasható:
http://www.borsonline.hu/cikk.php?id=86244